Recepty z dýňování
Dýňová polévka
1 kg dýně, olej, 1 ks cibule,1 l kuřecí nebo zeleninový vývar, kari koření, sůl, pepř, podle chuti sladká smetana, na ozdobu čerstvá pažitka, čerstvá bazalka , kyselá smetana
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova na oleji. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni a zalijeme vývarem. Necháme 20 minut povařit, dokud dýně nezměkne, pak rozmixujeme a ochutíme pepřem, solí, kari kořením a sladkou smetanou. Vše dáme zpět na mírný oheň a ještě chviličku povaříme. Na dochucení lze přidat lžíci až dvě cukru.
Buchta z dýně Hokaido s kokosem
2 hrnky nastrouhané dýně Hokaido (1 hrnek = ¼ litru), 3 vejce, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje), ½ hrnku mléka, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 2 polévkové lžíce kakaa, 1 polévková lžíce mleté skořice
Dýni očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Vejce ušleháme s cukrem a přidáme olej. Do mouky vmícháme vanilkový cukr, prášek do pečiva a skořici. Přidáme rozmíchaná vejce. Do této směsi vmícháme nastrouhanou dýni. Pokud je těsto moc husté, přilijeme mléko. Můžeme přidat sekané ořechy, různá semínka, rozinky, sušené ovoce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 30 minut. Po upečení buchtu pomažeme marmeládou a posypeme kokosem.
Buchta z dýně Hokaido s rozinkami
500 g dýně Hokaido, 300 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, sůl, 1kypřící prášek do perníku, 2 vejce, 200 g cukru, 2 lžíce oleje, 1 polévková lžíce mleté skořice
Dýni očistíme a nakrájenou podusíme s citronovou šťávou, rozmixujeme. Vejce ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a olejem, vložíme namixovanou dýni. Do mouky vmícháme kypřící prášek skořici a vše spojíme. Pokud je těsto moc husté, přilijeme mléko. Můžeme přidat sekané ořechy, různá semínka, rozinky přes noc namočené ve vodě, sušené ovoce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 40 -50 minut.
Džus z dýně Hokaido
6 kg dýně Hokaido 1 kg cukru, šťáva z 5 citronů, 3 polévkové lžíce kyseliny citronové, 1 citronový nebopomerančový sirup.
Dýni očistíme a nakrájíme na kostičky, přidáme cukr, cironovou šťávu a kyselinu citronovou, zalijeme 4 litry vody a necháme přes noc. Potom povaříme, vychladlé rozmixujeme a přidáme 10 litrů převařené vody a sirup. Pak přecedíme a plníme do sklenic, sterilujeme 20 minut. (Lepší je vyrobit a sterilovat koncentrát bez 10 litrů vody a používat ho jako šťávu).